Na Filipínach musia študenti sadiť stromčeky, aby mohli dokončiť školu. V indickej škole zas miesto platenia školného zbierajú odpadky

1. júna 2019, patus222, Nezaradené

Na Filipínach schválili zákon, ktorý vyžaduje od každého študenta výsadzbu 10 stromov, v opačnom prípade nebudú môcť svoju školu dokončiť.

 

Zákon sa pritom vzťahuje na všetkých študentov – od základných, cez stredné až po vysoké školy.

Návrh zákona má na svedomí kongresár Gary Alejano. Tvrdí, že jeho hlavným cieľom je podporovať medzigeneračnú zodpovednosť a tým aktívne ochraňovať životné prostredie. “Uvedomujeme si právo mládeže na vyváženú a zdravú ekológiu.

 

No to nie je dôvod, prečo by nemali byť schopní prispieť k jej zabezpečeniu,” povedal Gary Alejano. Táto iniciatíva by mala pomôcť vysadiť až 175 miliónov stromov. A aj keď len 10% zo všetkých vysadených stromov prežije, tak jedna generácia by mala aj napriek tomu vysadiť minimálne 525 miliónov týchto drevín.

 

V indickej škole zaviedli iné, no taktiež zaujímavé opatrenie.

Študenti musia prinášať do školy odpad, ktorý našli pohodený v uliciach cestou do školy. Má to veľmi pozitívne účinky, pretože iniciatíva výrazne dopomohla k zvýšeniu informovanosti o škodlivosti plastového odpadu v ázijských krajinách.

 

Študenti tak nemusia platiť školné a peniaze si takouto recykláciou dokázali aj zarobiť. Takže tým pádom sa nemusia uchyľovať k detskej práci, aby vôbec dokázali prežiť.